Bonniers Trafikskola Online

Vad är tjänstevikt, bruttovikt, totalvikt & maxlast?

tjänstevikt

Om du är i full färd med att ta bilkörkortet och även börjat plugga körkortsteori, har du troligtvis kommit över uttrycken tjänstevikt, bruttovikt, totalvikt och maxlast. Men vad innebär de egentligen och hur går man tillväga för att beräkna dessa? I denna artikel ger vi dig svaret!

Innehåll

- Förklaring av tjänstevikt
- Förklaring av maxlast
- Förklaring av totalvikt
- Förklaring av bruttovikt

Förklaring av tjänstevikt

Många framtida bilförare bävar inför körkortsteorin och kanske främst det kapitel som rör de olika vikterna. Vi vill dock uppmana till lugn. Det hela är väldigt logiskt och lätt att lära sig, bara man sätter viljan till. Låt oss börja med att reda ut vad tjänstevikt innebär.

Tjänstevikt är kort och gott bilens + förarens vikt. Om du äger en bil som har en vikt på 1800 kilo (kg) och du som förare väger 75 kg, blir således tjänstevikten 1800 + 75 kg = 1875 kg. Enkelt, va?

Förklaring av maxlast

Precis som namnet antyder innebär maxlast den högsta vikt som bilen får lastas med. Notera den extra betoningen på får. Rent teoretiskt kan nämligen samtliga bilar bära en tyngre last än den angivna maxlasten.

Med maxlasten menas alltså den högsta tillåtna vikt som bilen är registrerad för. Det är med andra ord en förbestämd vikt som framgår på bilens registreringsbevis. Denna kan variera från bil till bil. Se därför till att kontrollera vilken vikt som just din bil är godkänt för.

Förklaring av totaltvikt

För att beräkna totalvikten adderar du tjänstevikten med maxlasten. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen och anta att tjänstevikten är 1875 kg medan maxlasten är 300 kg. Totalvikten blir då 1875 + 300 kg = 2175 kg.

Förklaring av bruttovikt

Sist men inte minst tänkte vi reda ut begreppet bruttovikt, vilket kort och gott är bilens vikt vid ett speciellt tillfälle. Det kan exempelvis vara om du är i full färd med att flytta och därav har bilen full med möbler eller också om du är på väg till soptippen och därav har bilen full med skrot.

Låt oss anta att bilen väger 1800 kg, du som förare väger 75 kg och lasten har en vikt om 200 kg. Bruttovikten vid detta tillfälle blir då 1800 + 75 + 200 kg = 2075 kg.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på begreppen tjänstevikt, maxlast, totalvikt och bruttovikt. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.