Bonniers Trafikskola Online

Ta körkort privat

Ta körtkort privat

Att det är kostsamt att ta körkort är ingen hemlighet. Många letar därför efter alternativa och billigare vägar till körkortet, vilket leder en del till frågan “är det möjligt att ta körkort privat?”. I denna artikel ger vi dig svaret!

Innehåll

- Att ta körkort steg för steg
- Andra obligatoriska delar i körkortsutbildningen

Att ta körkort steg för steg

Vägen till körkortet kan skilja sig från person till person, men det finns generellt sett tydliga regler på vad som måste göras. Med andra går det alltså att ta körkort privat, men det finns en del obligatoriska steg som måste göras hos en trafikskola och hos Transportstyrelsen.

I denna artikel tänkte vi därför gå igenom de olika stegen, samt berätta om vilka du kan göra privat och vilka som behöver göras hos en trafikskola respektive Transportstyrelsen.

Körkortstillstånd

När det är dags att ta körkort är det första steget att införskaffa ett körkortstillstånd. Detta måste göras redan innan du får börja övningsköra. För att få ett körkortstillstånd är det framförallt två saker som behöver göras:

1. Ett syntest hos en legitimerad optiker som sedan skickas till Transportstyrelsen.
2. Skicka in en ansökan till Transportstyrelsen.

Om du vill lära dig mer om denna process, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel som handlar om just körkortstillstånd.

Handledartillstånd

När du mottagit ditt (förhoppningsvis) godkända körkortstillstånd måste du även gå en introduktionsutbildning, vilket genomförs hos en trafikskola. Planerar du även att övningsköra privat måste även din handledare genomgå samma utbildning.

Likt dig måste även din handledare ansöka om ett så kallat handledartillstånd hos Transportstyrelsen, vilket måste göras innan ni kan börja övningsköra.

Övningskörning

När både du och din handledare har mottagit godkända tillstånd är det fritt fram att övningsköra. För att få genomföra uppkörningen och ta körkortet finns inga krav på att du måste kört hos en trafikskola. Denna del går alltså att genomföra helt privat, vilket kan spara stora kostnader.

Även om privat övningskörning innebär stora kostnadsbesparingar är det bäst att kombinera den privata körningen med lektioner på en körskola. Detta eftersom det finns många nya krav på dig idag i jämförelse med när din handledare tog körkortet (med tanke på att de flesta har sin förälder som handledare).

Ett bra tips för att spara in kostnader ändå är att boka in ett par lektioner på en körskola och ta med dig din handledare. På så sätt kan ni få tips och råd på sådant som är bra att tänka på när ni kör själva.

Teori

I samband med att du börjar övningsköra är det även klokt att börja studera inför teoriprovet, vilket innebär ytterligare kostnader. Antingen kan du göra detta på traditionellt vis genom körkortsboken och lektioner på trafikskolan, eller också ta hjälp av Bonniers Trafikskola.

Hos oss kan du för endast 299 kronor få tillgång till pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online. På så sätt kan du spara stora pengar och studera när det passar dig!

Andra obligatoriska delar i körkortsutbildningen

Bortsett från körkorts- och handledartillståndet kan du genomföra ovanstående steg helt privat. Det finns dock vissa andra obligatoriska delar inom körkortsutbildningen, vilka måste göras genom antingen en trafikskola eller Trafikverket.

Riskettan

Riskettan är det första delen av den obligatoriska riskutbildningen. Detta är en teoretisk utbildning som genomförs hos närmsta trafikskola. Kostnaden för detta kan variera något från skola till skola, men generellt sett brukar priset vara 500-700 kronor.

Risktvåan

Den andra delen utav riskutbildningen kallas för risktvåan. Detta är en både teoretisk och praktisk del som måste göras på en speciell trafikövningsplats. Likt riskettan kan du boka detta via din närmsta trafikskola, vilket kostar omkring 2000 kronor.

Teoriprov

En utav de sista delarna innan du får körkortet är teoriprovet. Detta utförs i Trafikverkets lokaler och bokas därför via dem. Priset för detta är 325 kronor, plus att det tillkommer ytterligare 80 kronor för fotografering.

Uppkörning

Även körprovet, eller uppkörningen, utförs av Trafikverket och bokas via dem. Priset för detta är 800 kronor.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att ta körkortet, samt vilka delar du kan genomföra privat. Glöm inte heller att läsa våra tidigare artiklar för att ta del av tips, råd och annan information som hjälper dig på vägen till körkortet!