Bonniers Trafikskola Online

Risktvåan

Risktvåan

Vi har tidigare berättat om riskettan, vilket är den första delen av den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort. I denna artikel tänkte vi berätta mer om den andra och sista delen – risktvåan, även känd som halkbanan.

Innehåll

- Vad är risktvåan?
- När kan man genomföra risktvåan?
- Risktvåan – Hur går det till?

Vad är risktvåan?

Som nämnts tidigare är risktvåan det andra och avslutande momentet i den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort. På halkbanan kommer du bland annat att få genomföra olika bromsövningar på olika underlag, svänga i en halkig kurva, samt andra moment som vi kommer att berätta mer om lite senare.

Målet med denna utbildning är att du som framtida bilförare ska lära dig att hantera riskfyllda situationer som kan uppstå i trafiken. Framförallt handlar det om manövrering på halt underlag.

Risktvåan pris

När det kommer till priset för denna utbildning kan det variera från halkbana till halkbana, men vanligtvis är utbildningen cirka tre till fyra timmar och kostar ungefär 2 000 kronor. Vanligtvis bokar du denna utbildning genom din körskola, men det går även att göra privat på egen hand. Om du vill göra detta rekommenderar vi att du vänder dig till din lokala halkbana för bokning och ytterligare information.

Giltighetstid

Likt riskettan är detta utbildningsmoment giltigt i 5 år, vilket innebär att du har gott om tid för att klara såväl teoriprov som uppkörning.

När kan man genomföra risktvåan?

När det kommer till halkbanan måste du först ha genomfört riskettan, vilket är en teoretisk del. Utöver detta finns inga konkreta regler för när du kan genomföra halkbanan. Du bör dock göra det när du kan hantera bilen väl. I princip det sista du gör innan uppkörningen.

Målsättningen med detta moment är som sagt att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, men det finns inga konkreta krav om vad som krävs för att du ska bli godkänd. Så länge du deltar i utbildningen och följer de instruktioner som halkbaneinstruktören ger dig ska du alltså klara utbildningen.

Ett av målen med denna utbildning är faktiskt att du ska “misslyckas”, vilket bland annat sker när du inte klarar av att häva en sladd eller liknande. Detta ska du göra för att få känna på de konsekvenser som kan uppstå om du inte är försiktig i trafiken, samt för att du inte ska överskatta din egen körförmåga.

Risktvåan – Hur går det till?

Nu när du har bättre koll på detta utbildningsmoment tänkte vi avslutningsvis gå igenom hur det egentligen går till på halkbanan. Självklart kan vissa moment skilja sig från halkbana till halkbana, men generellt sett brukar det gå till på följande sätt:

- När du först anländer på halkbanan är du tvungen att legitimera dig för att de ska kunna anmäla ditt deltagande till Transportstyrelsen. Tänk därför på att komma ihåg legitimation!

- Därefter följer en introduktion där instruktören går igenom syftet med utbildningen, vilka mål som finns, samt hur de kommande timmarna kommer att se ut. Samtliga deltagare måste även göra ett alkoholtest för att kontrollera så att ingen är berusad.

- Innan ni får gå vidare till själva körningen följer två frivilliga moment där samtliga deltagare får möjligheten att testa hur det känns att krocka i cirka 7 km/h. Du spänner fast dig i ett bilsäte som sedan åker neråt för en liten ramp.

- I ett annat frivilligt moment har du möjligheten att testa ta dig ut från en upp- och nedvänd bil.

- Innan själva körningen finns det en kortare tid för diskussion och reflektion av ovanstående händelser.

Körningen

När det väl är dags för körningen på halkbanan kommer du antingen att sitta själv eller tillsammans med en annan deltagare i bilen. Instruktören står vanligtvis utanför och samtalar med er genom en walkie-talkie. Under körningen kommer ni att få genomföra olika moment, vilket bland annat inkluderar:

- Slalomkörning mellan koner.
- Olika bromsövningar på både halt och torrt underlag. På så sätt får du uppleva hur det känns att köra på vintertid.
- Att svänga i en halkig kurva.
- Att väja för ett hinder.

Avslutningsvis

Vi hoppas nu att du har bättre förståelse för vad man gör på risktvåan innebär, vilka målsättningar som finns, samt varför den är viktig.

Om du har genomfört båda stegen i riskutbildningen och behöver komma igång att studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av oss på Bonniers Trafikskola. Hos oss hittar du pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.