Bonniers Trafikskola Online

Risker med vinterväglag

Vinterväglag

Temperaturerna börjar sakta men säkert sjunka och vintern närmar sig med stormsteg. Även om det kan vara en härlig tid fylld med b.la. skidåkning, är det en förrädisk tid på de svenska vägarna. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om risker med vinterväglag, samt vad du ska tänka på när du ger dig ut på vägarna i vinter.

Innehåll

- Olika typer av vinterväglag
- Nödvändig utrustning

Olika typer av vinterväglag

Vår kalla och snöiga årstid kan framkalla många olika typer av vinterväglag. Nedan reder vi ut dem en efter en:

Förrädiskt väglag

Överlag är många duktiga på att tillämpa större säkerhetsmarginaler och ta det försiktigare på vinterhalvåret. Speciellt om det finns uppenbara risker som snö som försämrar sikten. Finns det däremot inga uppenbara risker är det fler som inte har ett önskvärt säkerhetstänk. Det är också då som faran är som störst.

Ett bra exempel är denna övergångsperiod mellan höst och vinter. När det kan vara plusgrader på dagen men minusgrader under natten. Många kör då som att det vore höstväglag fortfarande, trots att det kan finnas isfläckar på morgontimmarna. Dessa fläckar kan få allvarliga konsekvenser om en oförberedd bilist kör i hög hastighet i en kurva.

Sammanfattningsvis uppstår alltså en förrädisk situation när faran är dold. Exempelvis om det finns fläckvis halka.

Underkylt regn

Ytterligare ett förrädiskt väglag som kan få allvarliga konsekvenser, är underkylt regn. Något som uppstår när temperaturen utomhus befinner sig vid nollstrecket. Det är då tillräckligt varmt för att regnet inte ska förvandlas till snö, samtidigt som det är kallt nog för att det ska frysa till is direkt när det träffar vägen.

Eftersom det bara regnar är det lätt hänt att man fortsätter att köra som vanligt, samtidigt som vägen förvandlas till något som bäst kan beskrivas som en skridskobana.

Börjar det regna och du är medveten att vintern är på intågande, bör du således slänga ett extra öga på temperaturen och sänka farten.

Spårigt väglag

När snön faller från skyn samtidigt som bilar färdas på vägen, bildas spår på vägbanan. I dessa spår är oftast greppet bra och man blir lätt bekväm. En del tänker nästan inte på att de fortfarande färdas på vinterväglag. Kör man däremot utanför spåren märker man snabbt hur lätt hänt det är att man tappar greppet helt.

Ifall det bildats spår på vägen bör du därför sänka hastigheten och i all mån försöka undvika omkörningar. Dessa kan nämligen få förödande konsekvenser ifall du skulle tappa greppet.

Snörök

Ett av de farligaste vinterväglagen är utan tvekan snörök. Detta bildas när det är väldigt kallt ute samtidigt som de snöar eller också ligger nyfallen snö på vägbanan. Framförvarande bil river då upp snön och bildar ett stort rökmoln som försämrar sikten avsevärt.

För att inte råka köra på framförvarande bil, är det därför viktigt att sänka hastigheten och tillämpa ett extra stort avstånd. På så sätt hinner du bromsa ifall situationen kräver.

Nödvändig utrustning

Många bilister är väldigt dåligt utrustade när de ger sig ut på vägarna under vintern. Med anledning av detta vill vi uppmana dig att alltid ta med dig följande utrustning när du ger dig ut på vägarna under vintermånaderna:

- Varma kläder och skor - Väldigt bra att ha ifall du kör av vägen och behöver vänta på hjälp från t.ex. bärgare. I vissa situationer kan det till och med vara livsavgörande.

- Mobiltelefon - För att kunna tillkalla hjälp vid eventuella olyckshändelser.

- Spade - För att kunna gräva fram din eller en medtrafikants bil vid eventuell olyckshändelse.

- Bogserlina - För att kunna bogsera bilen vid en eventuell olyckshändelse eller tekniskt fel. Bogserlina kan också användas för att dra upp bilen från vägkanten ifall du skulle köra av vägen.

- Reflexväst - Under vintermånaderna är det mörkt ute under stora delar av dygnet, samtidigt som sikten kan försämras ytterligare av t.ex. snö. Ifall du blir stannandes vid vägkanten är det därför viktigt att synas.

- Startkablar - På grund av den kalla temperaturen är det inte ovanligt att bilen strejkar. Ta därför med startkablar för att slippa bli strandad.

- Isskrapa - För att kunna skrapa rutorna.

Ifall du vill lära dig fler saker som kan vara bra att tänka på vid vinterkörning, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel: Halkkörning – våra 4 bästa tips.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka risker som finns med vinterväglag, samt hur du ska bemöta dem. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.