Bonniers Trafikskola Online

Att tänka på vid körning på landsväg

Landsväg

På en landsväg är hastigheten ofta högre än i tätortsområden, det är mindre struktur i trafikmiljön och det blir viktigt att ha tydliga säkerhetsmarginal samtidigt som man bör vara uppmärksam på vad som händer längre fram. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av saker som kan vara bra att tänka på vid körning på landsvägar!

Innehåll:

- Så genomför du en vänstersväng
- Så genomför du en högersväng
- Vikten av att hålla rätt avstånd
- Så hanterar du möten
- Att tänka på vid vägarbeten
- Att tänka på vid körning på enskild väg

Så genomför du en vänstersväng

Den farligaste svängen man kan göra på en landsväg är en vänstersväng. Något som framförallt beror på höga farter samtidigt som det inte är lika säker struktur som på en exempelvis en motorväg. Nedan följer tre tips för att genomföra en säker vänstersväng:

1. Ha kontroll på trafiken – Är det mycket trafik är det svårt att hitta utrymme för svängen. Det bästa är i det läget att inte svänga, köra rakt fram och sedan vända vid nästa tillfälle för att sedan komma tillbaka och göra en högersväng. Om det däremot är lite trafik så bör det inte vara några problem med att göra en vänstersväng.

2. Placering och blinkning – Det är viktigt att blinka tidigt och sedan placera dig så nära mittlinjen som möjligt. Bromsa mjukt så att bromslamporna tänds och varnar trafiken bakom dig att du saktar in för att svänga. Försök undvika att stanna helt.

3. Ha koll på avståndet till mötande trafik – När det är dags att svänga så ska du ha koll på avståndet till mötande trafik. Tänk på att inte genomföra svängen förens avståndet är tillräckligt stort.

Så genomför du en högersväng

Att genomföra en säker högersväng är betydligt enklare. Se till att fortfarande blinka i god tid och sakta sedan in mjukt. Om det är god sikt går det bra att köra ut på vägrenen för att underlätta för bakomliggande trafik att köra om.

Vikten av att hålla rätt avstånd

Hålla rätt avstånd är väldigt viktigt för din och andras säkerhet. För att göra det på bästa sett finns det tre regler att förhålla sig till:

1. Km/h till m – Ha lika många meter fram till bilen framför som du har på km/h på mätaren. Om du t.ex. håller en hastighet på 100 km/h bör du ligga ungefär 100m bakom bilen framför.

2. Tresekundersregeln – När bilen framför dig åker förbi ett träd eller ett riktmärke så börjar du räkna, om det tar dig mindre än 3 sekunder att åka förbi märket är ditt avstånd till bilen framför för kort.

3. Kantreflexstolparna – Försök att ha 3 stolpar mellan dig och bilen framför, det blir ungefär 100m, avståndet mellan 2 stolpar är 50m.

Om föraren bakom dig ligger för nära kan det vara bra att åka in i en parkeringsficka och låta denne passera.

Så hanterar du möten

På smalare landsvägar kan det ofta bli ont om plats för möten, det blir därför viktigt att hålla så långt till höger som det går. Den som först kommer till en mötesplats ska stanna oavsett vilken sida den finns på. Om det skulle finnas hinder på vägen, så ligger ansvaret hos den som har hindret på sin sida att stanna och vänta.

Att tänka på vid vägarbeten

Här gäller det att hålla låg fart. Arbetarna måste göra sitt jobb och samtidigt hålla kolla på trafiken. Visa respekt och håll så stort avstånd du kan. Sänk farten till promenadfart när du passerar nära oskyddade människor.

Att tänka på vid körning på enskild väg

En stor del av alla landsvägar är i dåligt skick. Dem är ofta enskilda vägar. Om du kommer till ett märke för enskild väg ska du vara extra uppmärksam på:

- Smala vägar
- Skarpa kurvor
- Dåligt vägunderlag
- Avsaknad av vägskyltar

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på sådant som kan vara bra att tänka på vid körning på landsvägar. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.