Bonniers Trafikskola Online

Behövs något särskilt körkort för släp?

Körkort släp

Är det tillåtet att dra ett släp bakom bilen med körkortsbehörighet B? Eller krävs det något särskilt körkort för släp? I denna artikel reder vi ut vilka regler som gäller på de svenska vägarna.

Innehåll

- Personbil med släp – regler
- Körkort med utökad B-behörighet
- Körkort med BE-behörighet

Personbil med släp – regler

En vanligt förekommande fråga hos dem med ett B-körkort är, ”får jag dra ett släp bakom bilen med denna behörighet?”. Det korta svaret på denna fråga är, ”ja”.

Om du innehar B-behörighet är det tillåtet att köra en personbil eller lättlastbil med ett lätt släp på dragkroken. För att få dra ett tyngre släp krävs dock ett körkort för utökad B-behörighet alternativt BE-behörighet.

Vad är ett lätt släp?

Generellt sett brukar de släp som har en totalvikt på max 750 kg räknas som ett lätt släp. Det finns dock vissa undantag då även tyngre släp kan räknas som lätta. Vid dessa fall får dock inte totalvikten (inklusive släp och bil) överstiga 3 500 kg.

Körkort med utökad B-behörighet

Utökad B-behörighet, även kallad B96, ger dig möjlighet att dra ett släp eller en släpvagn som är tyngre än 750 kg. Vid dessa fall får dock inte totalvikten överstiga 4 250 kg.

Körkort med BE-behörighet

Sist men inte minst kan du ta ett körkort med BE-behörighet. Något som kort och gott ger dig rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en eller flera släpvagnar tillkopplade. Utan några begränsningar på bilens och släpvagnarnas sammanlagda totalvikter.

Vid dessa fall får dock inte släpvagnen eller släpvagnars totalvikt överstiga 3 500 kg.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela är det alltså tillåtet att dra ett släp bakom bilen om du innehar vanlig B-behörighet. Detta förutsätter dock att släpet har en vikt på max 750 kg, alternativt att totalvikten inte överstiger 3 500 kg. I annat fall krävs antingen körkort med utökad B-behörighet eller BE-behörighet.

Notera dock att det finns vissa övergångsregler, vilka b.la. ger de som tagit ett B-körkort före 1 juli 1996, möjlighet att framföra en personbil vars totalvikt överstiger 3 500 kg. Lagarna kring släp kan också ändras och därför rekommenderar vi dig att kontrollera rådande regler med Transportstyrelsen.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka regler som gäller om du vill dra ett släp bakom en personbil. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.