Bonniers Trafikskola Online

Järnvägskorsning - vad gäller?

Järnvägskorsning

Att äga ett körkort innebär ett stort ansvar, då det finns många trafikregler att följa, många olika situationer att kunna hantera, samt en förmåga att visa respekt gentemot dina medtrafikanter. Vissa situationer som järnvägskorsningar, kräver däremot extra försiktighet och i denna artikel tänkte vi berätta mer om hur du bör agera i dessa situationer!

Innehåll

- Risker med att korsa en järnväg
- Så korsar du en järnvägskorsning säkert

Risker med att korsa en järnväg

Som du säkerligen förstår finns det stora risker med att korsa en järnväg, inte minst på grund utav tågens storlek, vilket gör att det enkelt kan “mosa” vilken bil som helst. Något som också gör järnvägskorsningar så pass farliga är att tågen som färdas på järnvägarna många gånger kan ha en bromssträcka på uppemot 1 kilometer!

Något som gör det omöjligt för dem att väja om någonting, exempelvis en bil, fastnat i mitten av spåret. Detta innebär i sin tur att i princip allt ansvar vilar på dig som bilist.

Vad händer om bilen stannar?

Den kanske allra största risken med att korsa en järnväg uppstår dock ifall din bil skulle stanna mitt på spåret. Om detta skulle hända är det av högsta vikt att du får bort bilen från spåret omedelbart!

Lyckas du få igång motorn igen är det bara att köra vidare, även ifall bommarna eventuellt skulle ha börjat åka ner eller också är helt nere. De är nämligen tillverkade av ett skört material som gör det möjligt att köra igenom dem.

Skulle bilen däremot inte starta kan du pröva att göra detta:

- Med en manuellt växlad bil kan du släppa kopplingen helt och därefter sno om startnyckeln så långt det går. Håll kvar nyckeln i det omvridna läget, vilket kommer göra att startmotorn tar bilen framåt. Notera dock att detta endast är möjligt på vissa bilmodeller. Fungerar inte detta så är det bara att gå ut och putta på!
- Med an automatväxlad bil är det bara att hoppa ur bilen och putta på direkt.

Ifall du mot förmodan inte lyckas att få bort bilen från spåret i egen regi, bör du direkt ringa nödnumret (112) och berätta vad det är som har hänt, samt var du befinner dig.

Så korsar du en järnvägskorsning säkert

Nu när du har bättre förståelse för de risker som finns med att korsa en järnväg, samt hur du ska hantera “nödsituationer” som kan uppstå, tänkte vi berätta mer om hur du korsar en spåret på ett säkert sätt.

För att korsa en järnväg på ett säkert sätt bör du agera på följande sätt:

1. Skapa dig en uppfattning om läget – Alla järnvägskorsningar är olika, vissa har god sikt medan andra har väldigt dålig. Redan innan du närmar dig korsningen bör du därför bilda dig en uppfattning om rådande sikt. Är den helt fri eller finns det många hinder som skymmer sikten?

2. Anpassa hastigheten – Trots att du skaffar dig en uppfattning om sikten innan du närmar dig korsningen, kan du däremot inte bedöma den till 100% innan du kommer närmare. Sakta därför ner hastigheten innan och var även beredd att stanna helt ifall situationen kräver det.

Vid de fall som sikten är dålig bör du alltid stanna innan korsningen, titta åt båda hållen för att försäkra dig om att det inte kommer något tåg. Ser allt bra ut kan du passera. Ett bra tips är att använda den första växeln när du passerar spåren, så att du inte får motorstopp eller råkar ut för andra problem.

Ifall sikten å andra sidan är halvbra kan du sakta ner i god tid innan, titta åt båda hållen och därefter passera. Var däremot beredd på att stanna. Är förhållandena goda och sikten bra, kan du kontrollera att det inte kommer något tåg innan korsningen och sedan passera rälsen i samma hastighet.

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vad som gäller vid järnvägskorsningar, vilka risker som finns, samt hur du passerar dem på ett säkert sätt. Om det är dags att börja studera till körkortsteorin, kan vi varmt rekommendera våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.