Bonniers Trafikskola Online

Att vara handledare för körkort

handledare körkort

Om du planerar att övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. Men vad krävs egentligen för att få vara handledare för körkort och hur går man tillväga för att bli en? Frågorna är många och i denna artikel försöker vi reda ut dem alla!

Innehåll

- Vad krävs för att bli handledare?
- Hur blir man handledare?
- Råd till dig som handledare

Vad krävs för att bli handledare?

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att bli handledare, tänkte vi börja med att reda ut vad som egentligen krävs för att man ska få bli det från första början. För att kunna bli handledare krävs det nämligen att:

- Du är minst 24 år gammal.
- Din elev innehar ett godkänt körkortstillstånd.
- Både du och din elev har genomfört en introduktionsutbildning.
- Du innehar ett giltigt körkort från Sverige eller annat EES-land.
- Du haft behörighet för det fordon som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.

Hur blir man handledare?

Nu när du har bättre koll på vad som krävs för att bli handledare, kanske du är nyfiken på hur själva processen går till? Nedan kan du läsa mer om hur processen går till för att bli handledare för körkort:

Genomgå introduktionsutbildningen

Det allra första steget för att kunna bli handledare är att genomgå introduktionsutbildningen, eller handledarutbildningen som den också kan kallas. Tänk på att den elev som du ska handleda också måste ha genomgått samma utbildning.

Denna utbildning sker vid ett tillfälle och varar i minst tre timmar. Genomför den på närmsta körskola.

Lägg in en ansökan om handledartillstånd

Efter att du och din elev har genomgått introduktionsutbildningen är det dags att lämna in en ansökan om handledartillstånd hos Transportstyrelsen. Ansökan görs enkelt online och tar drygt en vecka att behandlas.

Börja övningsköra

Om Transportstyrelsen godkänner din ansökan erhåller du ett handledarbevis som kommer med posten. När detta är klart kan du och din elev börja övningsköra!

Råd till dig som handledare

Som handledare har du ett stort ansvar. Det är bland annat du som är ansvarig rent juridiskt under övningskörningen, men du har också ett ansvar att framgå med gott exempel för eleven. Nedan tänkte vi därför dela med oss utav några hjälpsamma råd till dig som är handledare:

- Planera körningen efter elevens färdigheter.
- Försäkra dig om att din elev följer de trafikregler som finns på vägarna. Tänk på att även leva som du lär, det vill säga att du föregår med gott exempel när du själv kör med eleven i bilen.
- Lär din elev att visa hänsyn till andra medtrafikanter och förespråka även ett riskmedvetet körsätt.
- Beroende på hur länge du har haft körkort så finns det mycket som förändrats. Se därför till att fräscha upp minnet med gällande trafikregler.
- Se till att köra på lämpliga platser. Börja på ett avskilt område med lite trafik och utöka därefter hastighet och vägar efter elevens färdigheter.
- Använd er utav ecodriving under körningen.

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vad som krävs för att bli handledare, hur processen ser till, samt att du tar till dig våra råd. Om din elev ska börja studera inför teoriprovet, kan vi med fördel rekommendera våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.