Bonniers Trafikskola Online

Tips vid körning i cirkulationsplats (rondell)

cirkulationsplats

På våra vägar finns det många trafikregler att förhålla sig till, inte minst vid körning i en cirkulationsplats eller rondell som det brukar kallas i folkmun. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vilka regler du måste vara medveten om när du kör i en cirkulationsplats, samt andra råd som kan underlätta det hela.

Innehåll

- Trafikregler att hålla koll på
- Tips när du ska köra i en cirkulationsplats

Trafikregler att hålla koll på

I rondeller sker det många onödiga missförstånd och fel som även kan kosta dig dyrt och i värsta fall kan det även sluta med en krock. För att du ska undvika att få böter eller också medverka i en krock tänkte vi därför lista de tre huvudsakliga trafikreglerna som gäller i cirkulationsplatser:

Båda körfälten har väjningsplikt

Som du troligtvis är medveten om har de bilar som redan befinner sig i en rondell företräde. Behöver du ta dig igenom en rondell innebär det alltså att du är skyldig att stanna och vänta tills du kan äntra den på ett säkert.

Något som däremot inte lika många är medvetna om är att bilar i båda körfälten (i rondellen) har väjningsplikt gentemot varandra, vilket innebär att det är bådas ansvar att anpassa hastigheten på ett sådant sätt som gör att de kan komma fram, byta fil och lämna cirkulationsplatsen på ett säkert vis.

Följer du inte denna regel och visar respekt för dina medtrafikanter, riskerar du att få böter på 2000 kronor eller också krocka med någon.

Blinka när du lämnar rondellen

Ett annat lagkrav som gäller är att du måste blinka med högerblinkersen när du ska lämna rondellen, vilket underlättar för både de medtrafikanter som befinner sig inuti cirkulationsplatsen men också de som är påväg in.

Om du inte gör detta riskerar du att få böter på 500 kronor.

Lämna företräde åt fotgängare och cyklister

I anslutning till många cirkulationsplatser finns det övergångsställen för fotgängare och cyklister. Självklart är du som bilist tvungen att stanna och lämna företräde för dessa, annars riskerar du att få böter på 3000 kronor.

Tips när du ska köra i en cirkulationsplats

Nu när du har bättre koll på vilka skyldigheter du har i en rondell, tänkte vi dela med oss utav fyra tips när du ska köra i och lämna en cirkulationsplats:

1. När du är inne i en rondell bör du välja det körfält som du anser lämpligast för att fortsätta din resa på ett säkert sätt. Rent generellt sett brukar man säga att högerfältet är att rekommendera om du ska av vid första eller andra avfarten, medan du bör lägga dig i vänstra körfältet om du har för avsikt att vika av vid tredje eller fjärde.

2. Tänk på att följa eventuella vägmärken och markeringar.

3. Tänk på att använda blinkers när du byter körfält inuti rondellen. Exempelvis om du legat i det vänstra fältet men behöver byta till höger för att lämna cirkulationsplatsen.
4. Kom ihåg att båda körfält har väjningsplikt och för att underlätta för dina medtrafikanter som vill byta körfält bör du anpassa din hastighet så att de kan ta sig fram på ett säkert sätt.

Avslutningsvis

Vi hoppas nu att du har bättre koll på vilka skyldigheter du har i cirkulationsplatser, samt hur du kan framföra ditt fordon för att underlätta för både dig och dina medtrafikanter. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.