Bonniers Trafikskola Online

Bogsera på motorväg – vad gäller?

Bogsera på motorväg

Det finns många situationer som kan uppstå i trafiken. Till dessa hör även motorhaveri eller andra anledningar till att bilen går sönder på motorvägen. Men vilka regler gäller egentligen? Är det tillåtet att bli bogserad på en motorväg? I denna artikel ger vi dig svaret.

Innehåll

- Är det tillåtet att bogsera på motorväg?
- Övriga regler vid bärgning

Är det tillåtet att bogsera på motorväg?

Det korta svaret på denna fråga är, ”ja”. Det är tillåtet att bogsera eller bli bogserad på en motorväg, förutsatt att det sker efter ett nödstopp. Med andra ord om du blivit stannad på grund av t.ex. ett motorhaveri eller en punktering och inte har möjlighet att ta dig därifrån på egen hand. Som medtrafikant är det också tillåtet att stanna och hjälpa någon som är nödställd.

När du sedan bogserar eller blir bogserad är det även viktigt att detta sker på vägrenen samt i en hastighet om max 30 km/h. Som längst för bogseringen dessutom ske till närmaste avfart.

Om någon av dessa instruktioner bryts, riskerar du som förare att få betydande böter. I värsta fall kan du dessutom bli av med körkortet.

Övriga regler vid bärgning

Utöver ovanstående föreskrifter finns det även andra regler och saker att tänka på vid bogsering. Till dessa hör att:

- Bogserlinan måste markeras om den har en längd som överskrider 2 meter.
- Det är inte tillåtet att bogsera eller bli bogserad med en motorcykel.
- Ifall belysningen inte fungerar på det fordon som bogseras och sikten är begränsad – exempelvis om det är mörkt eller dimmigt – måste det märkas ut.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vilka lagar och regler som gäller vid bogsering på motorväg. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.