Bonniers Trafikskola Online

Att ta körkort steg för steg

Att ta körkort steg för steg

Om du är i färd med att ta körkortet, alternativt ska börja med det snart, kan det lätt kännas som en överväldigande process. Samtidigt som man kanske inte har jättebra koll på vilka moment som måste genomföras. I denna artikel tänkte vi därför berätta hur du gör för att ta körkort steg för steg.

Steg 1: Ansök om körkortstillstånd

Det första du måste göra är att ansöka om ett så kallat körkortstillstånd. Ansökan om detta tillstånd skickar du in till Transportstyrelsen och syftet med det är att visa att du är en lämplig förare. Du måste därför komplettera din ansökan med en synundersökning. Utan ett körkortstillstånd får du inte övningsköra. Varken privat eller hos en trafikskola.

Steg 2: Genomgå en handledarutbildning

När du väl har erhållit ditt körkortstillstånd måste både du och din handledare genomgå en så kallad handledarutbildning. En annan vanlig benämning för denna är introduktionsutbildning. Detta är ett måste om du vill kunna övningsköra privat.

Utbildningen sker vid ett tillfälle och sträcker sig över några timmar. Du och din handledare måste inte delta i utbildningen samtidigt eller genomföra den på samma trafikskola. Efter att ni båda avslutat undervisningen måste ni däremot skicka in en ansökan om handledarskapet till Transportstyrelsen.

För att ansökan ska bli godkänd gäller det att din handledare:

- Är minst 24 år gammal.
- Genomgått handledarutbildningen.
- Innehaft ett godkänt körkort från Sverige eller annat EES-land under 5 av de 10 senaste åren.

Steg 3: Börja övningsköra

Efter de två ovanstående stegen får du äntligen ge dig ut på vägarna. Något som du antingen kan göra genom att övningsköra privat eller också via en trafikskola. Det finns inga krav på att du måste köra hos en trafikskola eller tvärtom. Det finns heller inga rätt eller fel. Vad som passar bäst kan variera från person till person.

De allra flesta brukar däremot kombinera de två. För att lära sig grunderna och få en ökad förståelse för vad det är man behöver träna lite extra på, brukar det vara fördelaktigt att genomföra lektioner på en trafikskola. När man väl ska öva mer på dessa brukar det göras privat med handledaren.

För att lära dig mer om detta moment rekommenderar vi våra tidigare artiklar:

- Att vara handledare för körkort
- Att tänka på när du ska övningsköra med bil
- Tips om du ska övningsköra privat

Steg 4: Genomgå riskettan

Innan du kan ta körkortet måste du genomgå en riskutbildning som är uppdelad i två delar. Den första delen kallas för riskettan och genomförs på en trafikskola. Detta moment är teoretiskt och innebär att du lyssnar på en föreläsning om cirka 3 timmar. I samband med detta diskuterar ni även riskfyllda beteenden i trafiken.

Steg 5: Genomgå risktvåan

Efter att du genomgått riskutbildningens första del är det dags för det andra och slutgiltiga momentet. Ett moment som brukar kallas för risktvåan. Till skillnad från den första delen som är teoretisk, är risktvåan praktiskt.

Under risktvåan kommer du att få färdas på en halkbana där du får genomföra olika bromsövningar på olika underlag, svänga i en halkig kurva, samt diverse andra moment. Generellt sett brukar detta vara ett moment som de flesta tycker är roligt.

Steg 6: Boka och genomför teoriprovet

Efter att du genomgått riskettan och risktvåan är det fritt fram att boka in en tid för teoriprovet. En skriftlig del som genomförs hos Trafikverket. Syftet med detta prov är att säkerställa att du har de kunskaper som krävs för att erhålla ett körkort. Under provet kommer du bland annat få svara på frågor som rör trafikregler, vägskyltar och risker i trafiken.

Om du vill ha råd på hur du studerar på bästa sätt, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Tips för att plugga körkortsteori på bästa sätt”.

Steg 7: Boka och genomför körprovet

Sist men inte minst är det dags för körprovet. Även kallat uppkörningen. I detta moment måste du visa att du kan köra bil för en inspektör från Trafikverket. Du ska kunna göra en säkerhetskontroll, samt köra i stads- som landsvägstrafik.

Avslutningsvis

Där har du det – en steg för steg guide om hur du tar körkortet. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.